Korrekturlæser: xt0m
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: Renissen2

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 850,00
Produkt udlånt af: Asrock
DK distributør: DCS

BIOS

 

Første gang man går i BIOS mødes man af dette billede. Markøren står på et felt, hvor man - alt efter smag og behag - kan indstille hvilken side man starter på ved næste og efterfølgende opstart. Skal man indstille på sit overclock, er det selvfølgelig oplagt at sætte startsiden til "OC Tweaker" i stedet.

Inde i menupunktet "OC Tweaker" kan man rigtigt skrue og dreje på forskellige avancerede indstillinger. Her står det hele bare til Auto og normalt vil man slå punkt 5 til for at køre processoren i turbo mode. Det er også herinde man kan indstille clockfrekvenser og RAM-hastigheder, og naturligvis de tilhørende spændingsjusteringer. Da det er hukommelse på 2133 MHz jeg har brugt i testen, vælger vi XMP 1.2-profilen for at få de korrekte timings og voltindstillinger.

Her er vi fortsat længere ned på siden, og her kommer indstillinger til nord- og sydbrospændinger, med en justerbar multiplikationsfaktor for nordbroen. Her ses desuden RAM-stængernes timings, som er indstillet ved hjælp af den valgte XMP-profil. Det har man selvfølgelig også mulighed for at justere manuelt.

I tredje menupunkt, "Advanced", sættes forskellige parametre for processoren. Man skal dog ikke absolut pille her. Jeg lod de indstillinger være som de er fra start.

      

      

I nordbroens indstillinger sættes blandt andet hvor meget hukommelse, der afsættes til den indbyggede grafiske enhed, valg af dennes tilstand eller indstille funktioner som HDMI og "Dual Graphics". I sydbroens indstillinger kan man slå HD-lyd til eller fra. Det er også muligt at slå LED-aktivitetsdioderne til og fra. Under "storage" finder man de normale indstillinger for SATA-enhederne. Under ACPI kan sættes hvad systemet skal gøre ved strømsvigt og lignende. Sidste punkt er USB-konfigurationen, hvor man kan vælge om man ønsker understøttelse af "gamle" USB-standarder.

Under menupunktet Toolbox gemmer sig en masse værktøjer, der kan bruges til let installation af RAID-drivere, og der er et program til at flashe BIOS - enten lokalt via USB-nøgle eller online via en server. Det er også muligt at gemme sine indstillinger i BIOS'en.

I værktøjskassen ses ens system illustreret, og når man kører musen hen over de gule områder, som er de aktive, kan man få info om den pågældende hardware.

Femte punkt i menulinjen er overvågning af systemets temperaturer, spændinger og blæsere. Blæsere kan sættes til fem indstillinger med tilhørende temperaturer, som kan individuelt justeres. Det er muligt at aktivere beskyttelse mod overophedning, og det er selvfølgelig aktiveret som standard.

Sjette punkt er Opstarten. Her sættes opstartsrækkefølgen og under "Harddisk BBS" kan man tjekke om systemet genkender de tilsluttede enheder og sætter opstartsprioriteten korrekt. "Fast boot" kan slås til, så computeren kommer en del hurtigere gennem BIOS POST-forløbet under opstart. 

I syvende punkt er vi nået til sikkerhed, hvor der sættes password for både bruger og administrator, og så kan det overordnet slås til eller fra.

 

Sidste punkt er afslut-knappen. Her gemmes ændringer, og endelig kan man indlæse UEFI-standardindstillingerne.