Test: Corsair Force MP600 500GB PCIe 4.0 SSD

Solid state disk d.  22. november. 2019, skrevet af freak_master 3 Kommentarer.  Vist: 8316 gange.

Korrekturlæser: morra19
Billed behandling: freak_master
Oversættelse: morra19

Pristjek på  1249,00
Produkt udlånt af: Corsair
DK distributør: DCS

Test

 

 


Testmaskinen består af:
ASUS Crosshair VIII Formula BIOS 1105
AMD Ryzen 9 3900X

GIGABYTE AORUS RTX 2070 Gaming OC
16GB Corsair Vengeance LPX 2800MHz DDR4
Silverstone Strider Gold 1500Watt strømforsyning
Samsung 840 PRO 256GB SSD
Microsoft Windows 10 professional x64


Programmer:
ATTO
CrystalDiskMark 6.0
Anvil Disk Util's
AS SSD


Til sammenligning bruger jeg den tidligere testet Gigabyte AORUS 1TB og for at sammenligne med PCIe 3.0 SSD'er har jeg taget en Samsung 970 EVO 500GB med i puljen.

En ting jeg lagde meget mærke til under denne test var, at især disse PCIe 4.0 SSD'er bliver utrolig varme ret hurtigt, og ved at køre alle tests igennem hurtigt efter hinanden endte jeg med at se controlleren skrue ned for hastigheden. SSD'en kommer med en køler, men denne blev jeg nødt til at afmontere for at den kunne være i vores Crosshair VIII Formula bundkort, da køleren er meget bred. Bundkortet har sin egen køleplade der kan bruges. Da jeg så degradering i ydelsen brugte jeg denne plade og kørte flere tests hurtigt efter hinanden og så igen degradering af ydelsen, men det tog længere tid. Pladen bundkortet har som en køler blev så varm at jeg ikke kunne røre ved den, dette er kun ved at køle controlleren, og ikke de flash chips der sidder på SSD'en. Jeg tilføjede en langsom blæser for at få noget luftstrøm til kølepladen og jeg så aldrig ydelse degration igen.


Køleren der følger med SSD'en har et stort termisk pad der også køler flash chips, men disse bliver slet ikke så varme som selve controlleren. Jeg kan godt se ideen i at køle flash chips også, da controlleren vil varme disse op til korrekt temperatur. Jeg kan også godt forstå hvorfor Corsair har gjort det, da SSD'en gerne skulle kunne bruges i alle tænkelige situationer, men i virkeligheden vil de fleste med denne SSD sikkert ikke skrive og læse fra den hele tiden, men kun en gang imellem imens der installeres, hentes eller slettes noget. I disse situationer er kølepladen, som ASUS bundkortet her har, den bedste løsning, da flash chips på SSD'en nemmere når en højere temperatur, og holdes der længere, og controlleren kan køles så der under pres ikke vil ske en ydelse degradering da controlleren ikke bliver for varm.

Hvis man bruger SSD'en hele tiden imens systemet er tændt, eller tæt på, så er Corsair's standard køler også rigtig fin.
En M.2 SSD's flash chips skal helst være omkring 60 grader, og det kan virke underligt, da vi altid har lært at alt i computeren bare skal være så koldt som muligt, men hvis man holder en M.2 SSD's flash chips på blot 30 grader vil man halvere levetiden på disse, altså hvor meget data der kan skrives og læses til drevet inden der sker enten degration af ydelse eller at den dør. Controlleren kan dog godt lide at være kold, da man, hvis der er båndbredde til det, faktisk kan hive mere ydelse ud af denne ved at holde den kold, og man undgår ydelsesdegration fordi den bliver for varm.


 

ATTO:

ATTO er det program producenterne oftest henviser til, når de skal opgive læse- og skrivehastigheder. Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift. tilfældige data fra en harddisk.
 


Her står det rimelig klart at PCIe 4.0 giver GIGABYTE og Corsair SSD'erne mere båndbredde. Corsair's SSD er kun opgivet til 2,9GB/s i skrivning hvilket den også holder, men det betyder bare at vi ser Samsung's PCIe 3.0 SSD have mere rå skrivehastighed, den når dog ikke Corsair til sokkeholderne i læsning.
 


CrystalDiskMark 6.0:

Crystal diskmark bruger ukomprimerbare data, så derfor kan der være stor forskel på resultaterne ift. ATTO, især på skrivehastigheden. Her ser man ofte ydelsestab for SSD'er der anvender komprimeringsalgoritmer, da de først skal opdage at data ikke kan skrumpes,og dernæst finde ud af, hvad de skal stille op med dem.
 


Igen ser vi at Corsair's SSD halter lidt i skrivning, men overholder stadig hvad den lover. I læsning følger Corsair og GIGABYTE ad.


 

AS SSD:

Programmet bruger ligesom Crystal Diskmark ukomprimerbare data, så resultaterne bør ligne Crystal Diskmark.
 


Corsair holder igen hvad de lover i skrivning, og er desværre en smule bagud i læsning mod GIGABYTE.


 

Anvil Storage Utilities:

Anvil programmet baserer sine målinger på IO Meter, der er det tætteste man kommer på en industristandard inden for test af harddiske og SSD'er.
 


Vi ser faktisk samme resultat som tidligere, hvor Corsair leverer det de lover i skrivning, men er stadig lidt bag efter GIGABYTE i læsning.


 

IOPS:

IOPS tallene fortæller hvor mange gange i sekundet SSD'en er i stand til at skifte mellem opgaverne. Jo højere tal jo bedre. Det har især betydning hvis du skal håndtere store filer.
 


I IOPS tallene ser vi samme trend som vi har i alle andre tests; Corsair er en smule bagefter GIGABYTE.

 

 

Waskus
 
Superbruger
Tilføjet:
22-11-2019 11:01:24
Svar/Indlæg:
394/3

Læste nogen med at det vigtigste er at køle kontrolleren. Selve flashchippene arbejder bedst ved temperatur. Kan ikke huske om det var en 60-70 grader.



scummy
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-11-2019 11:05:18
Svar/Indlæg:
267/20

Overskrift siger 1TB 

Men det er en 500GB der bliver testet 😉



Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-11-2019 19:11:41
Svar/Indlæg:
5872/1286

Så mangler Intel bare at komme med på PCIe 4-vognen 😕.

Mit næste system bliver 99% sikkert fra AMD.