Test: Shuttle SD36G5M

Barebones d.  02. maj. 2006, skrevet af Polarfar 2 Kommentarer.  Vist: 24355 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Shuttle
DK distributør: n/a

Software og Intel VIIV



Win MCE

Som styresystem har jeg valgt at bruge Windows Media Center Edition, af den simple grund at det er noget jeg kender og har prøvet før. Alternativer som MediaPortal kan dog også sagtens bruges, og kan f.eks installeres ovenpå win MCE eller en Windows XP hvis man har en sådan i forvejen.. Funktionsmæssigt er der ikke nogen forskel på Win MCE og den almindelige Win XP, og man kan benytte de samme programmer som man er vant til. Eneste forskel er driverstakken, og at MCE har Media Center interfacet indbygget. Det er ikke muligt at opgradere en XP til MCE.



Der er dog en ting man lige skal være opmærksom på hvis man går ud og anskaffer sig en Win MCE pakke. De bliver kun solgt som OEM versioner, det vil sige til systembyggere, og de er faktisk ikke beregnet på os almindelige dødelige slutbrugere. Men for at lette udbredelsen af MCE har MS så besluttet at forhandlerne gerne må videresælge OEM versioner, så længe pakken er uåbnet. Og voilá, så blev slutbrugeren til systembygger, og har nu selv supporten på det system han/hun er ved at bygge - skidesmart Egon. Bare ikke hvis man løber ind i problemer, for så er det din egen hovedpine. Så afvej lige inden du investerer 900kr i en Win MCE OEM pakke om du selv mener du vil kunne afhjælpe evt. problemer.




XPC tools

På Shuttles hjemmeside kan man hente en lille windows utility til systemovervågning og overclocking, XPC tools. Programmet virker dog kun på de nyeste modeller af barebones, men det opdateres jævnligt med både nye og ældre modeller, så har du en barebone kan det være en god ide at holde lidt øje med udviklingen. SD36G5 er heldigvis på listen over understøttede modeller.



Hvis man er til overclocking fra windows, så er der rig mulighed for at få styret sine lyster.
Programmet fungerer rigtig godt, og der er fuld kontrol over alle spændinger og FSB.



Fremragende lille utility som jeg har savnet på et par af de tidlige Shuttle modeller, og som kan anbefales hvis man har et eksemplar der er understøttet.




Intel VIIV

Intel VIIV er blevet hypet som en ny mediecenter standard, men det handler kort fortalt om at man har vedtaget en "standard" for hvilken hardware/software der må sætte et VIIV klistermærke på kassen.

1. Der skal således være DualCore CPU i enten 800, 900 eller den mobile Core Duo serie.
2. Intel 945/955/965/975 chipset.
3. Intel PRO/1000 PM NIC eller PRO/100 VE/VM NIC. Wireless er ikke et krav.
4. Intel Hi-Definition Audio og jackstik er et krav. Sytembyggere kan vælge mellem almindelige 3.5mm jackstik (til 5.1 output) eller et SPD/IF udtag.
5. Alle færdige VIIV systemer skal være udstyret med en MCE kompatibel fjernkontrol. Da dette er en barebone og ikke et færdigt system er der ikke fjernkontrol med i æsken, men vi installerede et Hauppauge Win-tv500 MCE kit hvor der medfølger en standard MCE remote.

Og for software gælder der følgende :

1. Alle VIIV PCer skal gøre brug af Intel's driver stack, inklusive HD Audio, RAID, GFX ( hvis der er et ) og LAN drivere. Der gores også brug af Intels forbedrede instant on/off drivere.
2. Systemet skal installers med Intel netværkssoftware, der sammen med VIIV certificerede netværkskort kan konfigureres via fjernkontrollen.
3. Systemet vil kun kunne bruges med MS Windows MCE.



Og hvad pokker skal vi så bruge det til. Det er mig faktisk lidt af en gåde, men det overordnende mål er naturligvis markedsandele for både Intel og Microsoft. Hvorfor Intel i den grad ønsker at give Microsoft rettighederne til fremtidens digitale mediecentre på et sølvfad skal vi nok op i nogen direktionsgange et vist sted for at finde svaret på. Det der er kommet ud af det foreløbig er at markedet er ved at blive oversvømmet med produkter der alle sammen har VIIV klistermærket på, og det er så her jeg står af. Hvis vi skræller løget og ser hvad der ligger bag VIIV navnet, så dækker det blot over en Intel baseret PC med DualCore cpu, der kan køre et mediecenter. Klistermærket er ikke andet end et brand, designet til at vej/vildlede forbrugerne. Der er ikke nogen hemmelig ingrediens der gør et system til et VIIV system, andet end at du har købt Intel og MS produkter. Du kan få nøjagtig samme funktionalitet fra en AMD baseret maskine med et Media Portal program. Det er det vi på godt dansk kalder en fis i en hornlygte. Det ville give lige så meget mening at brande de møbler du har i stuen med VIIV klistermærker...



Sagde jeg virkelig det !? Det kan synes harmløst at sætte et klistermærke på kassen og så på den måde forsøge at lave et koncept, men faren lurer det øjeblik vi snakker Digital Rights Management. Et brand som VIIV der skulle gøre HTPC'er plug'n play- nemme at have med at gøre, kan bruges til at luske en masse DRM modificeret/låst hardware ind ad bagdøren til forbrugerne, så det er med at have øjne og ører åbne når du handler stumper ind til din næste HTPC.
finger
 
Elitebruger
Tilføjet:
02-05-2006 09:05:35
Svar/Indlæg:
571/106
Angående VIIV:
Som jeg har forstået det er bonussen for brugeren at VIIV skulle give et langt lavere strømforbrug samt en tænd/sluk tid på ~1 sekund, men det er måske ikke rigtigt eller ? Hvad oplevede du da du testede den?



Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
02-05-2006 23:34:45
Svar/Indlæg:
2309/846
#1 det er rigtigt at VIIV driverne skal afhjælpe MediaCenters opstartstid fra StandBy til on, men da jeg kun havde en 520 model CPU til rådighed har jeg ikke kunnet teste den del. Men det er da også lidt lidt at hænge et koncept op på at man nu kan få maskinen til at starte hurtigere, og ud over det er der ingen forskel på et VIIV og et ikke-VIIV system andet end et klistermærke.