Software
Efter installationen er vi fremme ved det som betyder noget, nemlig oplevelsen af selve DS112 web interface.
Jeg vil her fokusere på nogle af de funktioner jeg har testet i test perioden, desværre er DSM 4.1 så omfattende at jeg ikke har en jordisk chance for at gå igennem alle funktioner, dog vil jeg stræbe efter at have alle de mest interessante funktioner med i testen.
Det første vi ser er det velkendte Synology webinterface login billede, rimelig simpelt som vi kender det fra alle mulige andre enheder. En af de ting jeg dog ikke er fan af her er at de skriver versions nummeret nede i bunden, af sikkerhedsmæssige årsager burde det ikke være så let at se på en enhed som i mange tilfælde står direkte forbundet til internettet.
Efter første login bliver man præsenteret for en hurtig velkomst guide, bladrer man den igennem vil man blive præsenteret for mange af de basic funktioner man ville kunne have behov for.
I venstre side er der de mest brugte genveje, i højre side er der en status liste hvor man bla. kan se ressource forbruget på enheden, der er 4 felter som hver kan konfigureres med forskellige indstillinger.
Hvis vi prøver at gå ind i pakke centret engang, kan vi se de applikationer som jeg lige pt. har installeret på enheden, jo flere applikationer som bliver installeret jo mere vil derfor blive lagt i denne fane, herfra er det også muligt at starte og stoppe de services som kører på NAS'en, desuden er det fra denne menu alle applikationer kan slettes.
Hvis vi kigger under fanen tilgængelig kan vi se alle de applikationer som pt. ligger i Synology's app store, at installere en app er super simpelt og foregår ved at hurtigt klik på "installer", herefter vil den blive hentet ned og installeret automatisk. Opsætningen bliver først lavet senere når app'en er installeret under selve start menuen.
Oppe i venstre hjørne finder vi start menuen, her kan alle de applikationer som er på serveren administreres og sættes op til at køre som man vil have det. så hvis man er vant til Windows eller i nogle tilfælde linux så vil man hurtigt føle sig hjemme i den grundlæggende administration af Synology DSM.
En ikke væsentlig detalje er selve disk styringen, godt nok er den ikke helt så væsentlig i en NAS med kun en disk, ikke desto mindre synes jeg den bør være med, hvis vi går under lagerstyring på NAS'en kan vi se eller oprette diverse logiske drev ud fra de diske som er monteret, jeg har ikke mulighed for at ændre noget som sådan i dette setup da hele disken er blevet benyttet ved den oprindelige opsætning.
Tager vi et kig under fanen "Harddiskstyring", så ser vi mere detaljerde informationer omkring den disk som er monteret, såsom modelnummer, størrelse samt temperaturer, det er også under denne fane at vi kan se S.M.A.R.T statusen på disken. Igen er dette mere relevant ved større disk setups.
Hvis man nu har mere end én NAS, eller man ønsker at benytte sin pc eller andet som lokalt medie til NAS'en, så kan dette også gøres ved hjælp af ISCI, som det kan ses herover har jeg for en ordens skyld lavet et ISCI drev. Dette kan være en rigtig god ting, dog vil det i langt de fleste tilfælde være rigeligt at forbinde til den via en normal explorer eller blot at mappe den op via "denne computer".
Hvis man skulle være interesseret i at få at vide når en disk står af i NAS'en er der også et indbygget underretnings program indbygget. I programmet kan man vælge om man vil have besked via mail eller sms, ved begge dele skal man angive præcis hvad man ønsker besked om og hvilken server mm. det skal sendes fra.
En af de ting som undertegnede sætter pris på, er at jeg selv kan bestemme hvad jeg vil have besked om, og her skal Synology virkelig have ros, du kan vælge ned til nederste detalje hvad den skal fortælle dig om og på hvilke enheder. Det er en funktion som jeg i hvert fald ser rigtig stort potentiale i.
Mange af os er også rigtig glade for at holde øje med hvor meget vi egentlig belaster vores enheder, derfor er det også rigtig interessant at se hvordan den håndterer belastning, de 2 billeder herover og 2 billeder herunder er alle taget fra i samme tidsrum, der hvor man kan se CPU'en er under belastning var ved overførsel af 10GB filer til enheden via ISCI, resten af tiden satte jeg den til at streame film på 4 enheder via UPnP, meget imponerende hvor mange kræfter den lille boks har på trods af sine relativt beskedne specs.
Vi kan herover se forbruges af CPU'en samt hukommelsen.
Herover ser vi disk forbruget samt netværks forbruget. på de ovenstående grafer kan man få alle de informationer man evt. ville have behov for. Der er desuden mulighed for at sætte den til at logge forbruget uden man behøver have målerne igang som jeg havde herover.
En ting som rigtig mange nok vil få brug for fremover eftersom Smart TV's, tablets osv. vinder frem, er streaming via UPnP eller DLNA, derfor smed jeg da lidt film efter den lille enhed også, opsætningen er meget lige til, du definerer hvor den skal lede efter film, derefter indekserer den mappen og præsenterer de film for dine enheder.
Når en film er blevet indekseret finder NAS'en selv informationer omkring de film der ligger på den, i dette tilfælde er det Star Trek som jeg har flyttet over på den.
Jeg håber du har nydt gennemgangen af nogle af de funktioner som der er bygget ind i NAS'en, lad os nu gå videre til Hastighedstesten