Korrekturlæser: Verdenshersker
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Intel
DK distributør: Intel

SSD'en i praksis


På sidste side kiggede vi på SSD teknologien, men hvordan er det lige det forholder sig i den virkelige verden. På denne side tager vi et kig på SSD'ens fordele og ulemper, samt et kig på TRIM teknologien, som mange nye SSD'er har indbygget. 

Fordele
Som det fremgår af sidste side, så har SSD'en mange fordele i forhold til dens ældre roterende brødre. Da en SSD ikke består af bevægelige dele bevirker det, at den ikke genererer nogen støj. Dette kan være et plus i mange sammenhænge, hvor der stilles krav om et lavt støjniveau, så som mediecentre, bærbare PC'er og lign. En anden fordel ved at SSD'en ikke indeholder bevægelige dele, er, at den er mere modstandsdygtig over for slag og stød. Den egenskab bliver hilst velkommen i den mobile del af IT branchen, hvor flere og flere bærbare computere benytter SSD'er frem for harddiske (HDD).
En fordel som også tiltaler det mobile marked er, at en SSD bruger meget mindre strøm end en mekanisk harddisk. Det resulterer i længere batterilevetid, og det kan man vel aldrig få for meget af.

Et andet punkt hvor SSD'en overgår de mekaniske er den lave søgetid. En gennemsnitlig HDD har en søgetid der ligger på 5-8 millisekunder (ms), fordi det mekanisk læse/skrive-hoved skal bevæges hen over de magnetiske plader. Dette lyder måske ikke af meget, men en SSD har en søgetid på under 0,1 ms, svarende til næsten omgående. Det betyder, at styresystem og programmer indlæses hurtigere og derved starter hurtigere op. En sidste ting som også er værd at tage med er, at en SSD har en lavere varmeudvikling end de mekaniske, igen pga. de bevægelige dele, som SSD'en jo er fri for.

SSD'en kendetegnes ved: 

  • Ingen støj
  • Robust
  • Lavt strømforbrug
  • Lav søgetid
  • Lav varmeudvikling

Den flittige læser bemærker sikkert, at der her ikke bliver nævnt noget om læse- og skrivehastighed, men da det er muligt, at købe mekaniske drev, som er hurtigere end nogle typer SSD'er, er dette punkt ikke medtaget som en af fordelene.

Ulemper
SSD teknologien har som beskrevet ovenfor en del fordele frem for den ældre mekaniske teknologi, men den nuværende SSD teknologi har også nogle skyggesider. En af de mere åbenlyse negative aspekter ved en SSD er, at den indtil nu og sikkert også i den nærmeste fremtid, har været en del dyrere pr. GB. I skrivende stund koster en SSD over 10 kr. pr. GB, hvorimod en almindelig gammeldags harddisk kun koster ca. 0,5 kr. pr. GB.

En anden skyggeside som de nuværende SSD'er har, er at de mister ydelse med tiden, Når en SSD bliver brugt, altså når der bliver installeret programmer, oprettet og slettet filer osv., bliver SSD'en med tiden langsommere, hvilket giver sig udslag i knap så hurtige læse- og skrive hastigheder. Dette fænomen har mange flotte engelske navne, men på godt jysk kan man kalde det slid. Dette slid forekommer som skrevet når disken bliver brugt, og det kan beskrives således:

Vi har en SSD med en kapacitet på 20 KiloByte (KB) fordelt på 1 blok med 5 pages. I hver page er der 4 KB til rådighed. Læsehastighed: 2 KB/s, skrivehastighed 1 KB/s. Det kan illustreres således:

 

SSD'en bliver bedt om at skrive en fil til blokken. Denne operation ske problemfrit. Efter denne operation er SSD 20% fyldt.

 

Dernæst bliver SSD'en bedt om at skrive en stor fil til blokken, hvilket også sker problemfrit. Efter denne operation er SSD 60% fyldt.

Hvis nu vi ikke længere har brug for den første fil, smider vi den i papirkurven og tømmer denne. På en HDD ville den pågældende page blive overskrevet (tømt) og være klar til at modtage en ny fil. Men på en SSD bliver page'en ikke overskrevet. På en SSD bliver page'en blot markeret som optaget, selve page'en er intakt, men indholdet (den lille fil på 4 KB) kan ikke længere benyttes. Styresystemet ved godt at disken kan har tre pages, to tomme og én markeret at gøre godt med, men reelt set er der ved at opstå et lille pladsproblem.

 

Hvis vi nu ønsker at skrive en meget stor fil til blokken, står vi over for et problem. Der er kun to tomme pages tilbage og vi skal bruge tre til billedet. Ganske vist er der tre pages, som kan benyttes af styresystemet, men den ene er ikke tom. Nu breder panikken sig, men der er hjælp at hente og hjælpen hedder cache

Grundet SSD'ernes opbygning kan man ikke blot overskrive en page og på den måde have tre tomme pages til rådighed til den meget store fil på 3 x 4 KB, man er derimod nød til at overskrive en hel blok af gangen. Det er her cachen kommer ind i billedet. Cachen er en plads mængde som står til klar til at modtage hele indholdet af vores blok. Når der er oprettet en kopi af vores blok i cachen (billede 1 og 2), kan den oprindelige blok overskrives og gøres klar til at modtage filer igen. I cachen bliver blokkens indhold modificeret således, at den nu indeholder tre tomme pages (billede 3). Den meget store fil bliver nu skrevet ind på de tre tomme pladser (billede 4). Til sidst bliver den modificerede blok kopieret tilbage til den tomme oprindelige blok (billede 5).   

   

Hvis vi lige tager et resume af hvad der lige skete: Operationen gik ud på at skrive 12 KB til disken, hvilket også blev udført. Men der blev jo samtidigt udført et par krumspring undervejs. For at skrive de 12 KB data var disken først nødt til at læse 12 KB for derefter at skrive en hel blok - eller 20 KB. Hvis vi kigger på hvilken hastighed dette blev udført med, så bliver det: 12 sekunder med 2 KB/s til læsning og 20 sekunder med 1 KB/s til skrivning, hvilket samlet set giver 26 sekunder til en operation, som kun burde tage 12! For hr. og fru Jensen vil det se ud som, at skrivehastigheden er faldet fra 1 KB til under 0,5 KB, da det tog 26 sekunder at skrive 12 KB. 

Så med andre ord bliver en SSD gradvist langsommere i takt med, at den bliver fyldt op, fordi der ikke bliver ryddet op af og til (overskrivning/sletning af enkelte pages), men først når disken er ved at løbe tør for plads. Hvis der ikke er plads i den pågældende blok til den fil, der skal skrives, "hopper" SSD'en bare videre til en blok, hvor der er plads. Derved tvinges SSD'en til at gøre hovedrent og slette hele blokke af gangen og dette er en langsommelig proces.  

Denne kedelige tendens er kendt af producenterne, men det er ikke noget de snakker højt om. Det er dog muligt at genskabe de oprindelige læse- og skrive hastigheder, men det er ikke noget man bare sådan lige gør. Man kan genskabe sin SSD ved at overskive hele disken med programmer, men denne proces sletter alt indhold på SSD'en.

Selvom denne slitage gør SSD'en langsommere, har producenterne et es ærmet, som pynter lidt på det. Dette es hedder TRIM og det skal hjælpe SSD'en med at rydde op, og sørge for at den bevarer sin oprindelige hastighed. 

En ting, der endnu ikke er fuldt kendskab til, er, hvordan de enkelte flash-RAM moduler håndterer gentagne overskrivninger. Man forventer, at SSD'er med MLC chips kan håndtere op imod 100.000 overskrivninger, mens SLC chips kan klare ti gange så meget, altså 1.000.000. Men da SSD teknologien stadig er ny, er det svært at sige med sikkerhed.

TRIM
TRIM er et værktøj, som er indbygget i de fleste nye SSD'er. Dette værktøj kan benyttes af styresystemer til at holde disken "i form". Dog er det kun nyere styresystemer som f.eks. Windows 7 og Linux 2.6.33, der kan udnytte dette værktøj. Det bliver aktiveret, når der slettes en fil fra en eller flere pages. Som tidligere skrevet bliver en page ikke overskrevet med det samme, når den bliver slettet, den bliver blot markeret som optaget. Hvis TRIM-værktøjet er aktiveret, vil en page, når den slettes, blive overskrevet og gjort klar til brug med det samme. Med andre ord så varetager TRIM-værktøjet oprydning af SSD'en, før den løber tør for tomme blokke. Dette medfører at SSD'en beholder sin oprindelige læse- og skrivehastighed længere.


På næste side tager vi et kig på Intel SSD'ens specifikationer

Spear
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-05-2010 08:33:34
Svar/Indlæg:
564/13
Tak for testen, interessant læsning for mig. 🙂


dRJAKE
 
Overclocker
Tilføjet:
17-05-2010 10:51:47
Svar/Indlæg:
53/7
God artikkel ;) sådan en fætter ryger i mediacenteret ;) masser af metadata, JPEG vil få glæde af sådan en ssd.


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-05-2010 15:46:27
Svar/Indlæg:
3011/103
Sikkert en udmærket disk, men som du også kommer ind på, så koster den for meget pr. GB. Det er jo samme GB pris som X25-M, og den er noget hurtigere.


Sjakalen
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-05-2010 17:43:19
Svar/Indlæg:
1978/216
Ja så blev man jo lidt kloger på det :) godt skrevet, meget forståeligt sådan da 😀


Jointer
 
Overclocker
Tilføjet:
17-05-2010 23:37:35
Svar/Indlæg:
15/4
Tak for en god test.
Fik lyst til at lave et mediacenter efter at have læst testen.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Jointer d. 17-05-2010 23:38:34.


espeholt_jr
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2010 08:03:43
Svar/Indlæg:
2175/186
Testen er godt nok mangelfuld. I tester ikke sådan noget som random-write og random-read. Små filer zippet i en mappe er simpelhen ikke godt nok, den betyder intet, da alle filer stadig bliver læst fra ét sted (i zipfilen) og skrevet til ét sted (filerne bliver skrevet lige efter hinanden).

Testen er desværre næsten ubruglig.


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2010 09:47:12
Svar/Indlæg:
637/63
# 6

Som skrevet i forlængelse af mine tidligere artikler så modtager jeg altid feedback fra jer læser, således at fremtidige artikler kan bliver bedre. Det du skriver er heller ikke særligt brugbart. Du skriver bare at det ene efter det andet mangler, men random-read bliver testet på side 6, sidst på siden. Random-write er noget som bliver taget hånd om til næste artikler.

Hvis du har en idé til benchmark-program, som kan bidrager til en bedre artikel, så bliver det vel modtaget. Dette gælder alle 🙂

Mvh Ronni


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Morpheus@HOOD d. 18-05-2010 09:48:32.


espeholt_jr
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2010 09:55:45
Svar/Indlæg:
2175/186
#7 er nødt til at give en undskyldning ;) Havde simpelhen ikke set det nederst på side 6, fordi siden splitter op på min skærm så det ser ud som om der ikke er mere :/ undrede mig også sry.

Mht. random write, har anandtech bragt en ssd artikel som har været skelsættende for ssd tests :) den er tilgengæld meget lang. Så inspiration derfra til tests er godt.


Sjakalen
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2010 11:47:39
Svar/Indlæg:
1978/216
#0 Har man nogle ide om hvor længe sådan en SSD disk holder, eller kan det TRIM der holde den i topform til evigtid??

Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Sjakalen d. 18-05-2010 11:47:56.


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2010 16:42:15
Svar/Indlæg:
637/63
#8

Det bare i orden. Jeg vil tage et kig på deres test, og se om der er noget, jeg kan bruge til den næste artikel 🙂

#9

Det kommer helt an på hvor meget disken bliver brugt, da de enklte chips/celler kun kan overskrives et bestemt antal gange, mellem 10000-1000000 gange. En anden faktor er controllertypen. Jeg har hørt/læst at forventet levetid skulle være omkring 5-7 år.


morra19
 
Moderator
Tilføjet:
18-05-2010 19:21:20
Svar/Indlæg:
2672/468
#10 Så det du forsøger at sige er, at en SSD har forventet levetid omkring hvad alt andet elektronik har 🙂


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-05-2010 19:34:11
Svar/Indlæg:
637/63
Tjaa.. det kommer an på hvilken type elektronik det er. Jeg har et gammelt philps HiFi-anlæg fra 1975. Det spiller stadig som en drøm, selvom det har nogle år på bagen 😉


DENlilleGRIS
 
Overclocker
Tilføjet:
19-05-2010 00:55:59
Svar/Indlæg:
2/0
#12 Nej det spiller ikke som en drøm. Du er bare tone døv. 😛


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-05-2010 15:24:23
Svar/Indlæg:
637/63
# 13

Hehe.. Jeg burde kunne høre de fleste toner stadig, jeg er jo stadig ung (23 år). Men ja du kan have fat i noget 😀


*klonk*
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-05-2010 13:31:02
Svar/Indlæg:
458/22
Jeg fik sådan en fætter I føs'dagsgave her for en 14 dages tid siden, og jeg er godt nok tilfreds med den - skiftet fra raid0 over to Spinpoints er helt vildt. Det med ikke at prioritere skrive-hastigheden fra Intels side gør mig ikke så meget, jeg installerer ikke store programmer på denne her disk, og læsehastigheden er helt åndsvag høj - jeg måtte lige blinke en gang eller to første gang jeg startede linux op og den stod ved login-skærmen efter et par sekunder. Efter en frisk opstart, føles det som om alle programmer er læst ind i RAM'en, firefox og andre starter op med det samme.
Høje karakterer herfra. (Linux understøtter iøvrigt TRIM på ext4 fra 2.6.34)

Og god gennemgang her i artiklen 🤡


Burgurne
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-05-2010 20:23:48
Svar/Indlæg:
5874/1287
Jeg har i forvejen en Intel X-25M, desværre 1. generation som ikke understøtter TRIM.
Dette er noget rigtig lo.., da den forholdsvis hurtigt taber hastighed, ikke generelt over hele linien, men der kommer "huller" ved både læs og skriv.
Jeg kan kun genskabe fuld hastighed ved at slette ALT fra disken, (cmd -> diskpart -> clean all). Bare at formattere den hjælper ikke, og heller ikke at fjerne det logiske drev, oprette det igen, og geninstallere windows7. Så en SSD SKAL understøtte TRIM, ellers er det ligemeget hvor hurtig den er i tests (hvor den jo som oftest er helt ny).
Jeg bruger min som systemdrev, og jeg har fjernet så meget som muligt fra C-drevet, elmails, temp-filer, temp internetfiler, programinstallationer, pagefile, samtligt biblioteker, officepakken osv osv, så der er så lidt skrivearbejde tilbage på c:\ som muligt, men den falder rimelig hurtigt i ydelse alligevel.
Efter at have prøvet en del forskellige programmer til optimering af boot-sekvensen kan jeg dog se, at der bliver skrevet hen hel del på C: under boot, så skrivehastigheden er altså ikke helt ligegyldig, selvom man ikke installerer "mange programmer" som antydet i en tidligere post. Bl.a. skrives der ret mange gang i reg.databasen under boot, hvilket måske også forklarer hvorfor min Intel taber i ydelse på trods af, at alt hvad jeg kan flytte væk fra C:\ er gjort, for at få så lidt skrivning dertil som muligt.

Så til jer der vil købe SSD, TRIM fremfor ydelse ...


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-05-2010 12:51:31
Svar/Indlæg:
637/63
# 16

Nemlig :yes: