Test: Shuttle XPC SN78SH7

Barebones d.  13. marts. 2009, skrevet af Polarfar 5 Kommentarer.  Vist: 14286 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Shuttle
DK distributør: InterData

Layout / Design


Hele Shuttles XPC program er kendetegnet af een ting - ekstremt små kabinetter, men samme indhold og funktionalitet som en traditionel stationær PC. De bundkort der benyttes er lavet specielt til Shuttles maskiner, ligesom strømforsyningerne og kølingen også skal laves specielt for at kunne arbejde optimalt i de trange kasser. SN78SH7s kabinet er en opdateret version af de gode gamle G5 modeller. Det indvendige layout er fuldstændig magen til, men det ydre har fået en overhaling. Drevene er skjult bag klapper, og det overordnede indtryk er nydeligt. Den midterste klap, der dækker for floppy/kortlæser pladsen, kunne man måske godt lave lidt mere lækkert, i stedet for at klappen bare springer op når man påvirker den skjulte fjedermekanisme. Men det er en mindre detalje.

 


Kølingen af cpu er alfa og omega i en PC, og der er nok en enkelt ingeniør eller to der priser sig lykkelig over opfindelsen af heatpipes, eller de lange gas/væskefyldte rør der er fantastiske til at transportere varme. Hos shuttle har man omsat det til en cpu-køler, der samler varmen op ved processoren og fører den hen til en række kølefinner på bagsiden af kabinettet, hvor den skubbes ud af en 92mm low-noise blæser.

 

 

Det er en virkelig effektiv måde at gøre det på, og uden heatpipes kunne man formentlig ikke lave så små kabinetter uden af få alvorlige varmeproblemer.

Piller vi siden af kabinettet får vi syn for sagen. Det er virkelig små forhold der hersker, og alt skal være gennemtænkt for at få plads til både PSU, optisk drev, harddisk(e) og/eller floppy/kortlæser. Jeg vil lige skynde mig at tilføje at de to USB stik der er monteret med kabler er noget jeg har sat i maskinen, og det er ikke en del af standardpakken.

 


Til at montere drevene bruger man den såkaldte drevbås, - det er den bukkede blikplade på billedet herover. Der er plads til et 5 1/4" drev og to 3.5". Der er to SATA porte på bundkortet og en IDE kanal med plads til to drev.

 

 
Som et lille øf, kunne jeg godt have tænkt mig at den ene af de to eSATA porte havde været tilgængelig inde i kassen i stedet, så man kunne køre to SATA harddiske og en SATA DVD brænder på en gang, men det er igen en mindre detalje som de færreste nok vil opleve som et problem.

Strømforsyningen er en 300W low-noise type, og den er vitterligt meget stille. Nogen vil måske mene at 300W var noget man spekulerede i dengang man brugte Pentium 4 og Athlon XP, men til denne maskine er det alt rigeligt. Det er ikke meningen at du skal mosle et GF9800GX2 ind i kabinettet. Ret meget større end et 8800GT må det ikke være, og det skal være singleslot versioner, ellers kan du ikke montere kabinetsiderne igen. Personligt ville jeg nok holde mig til 8600 serien og derunder.

 

 

Som det fremgår så er SN78SH7 ikke lavet til hardcore gamere. Det er først og fremmest en kontormaskine som jeg ser det, men HDMI udgangen på bagsiden gør den også anvendelig som en HTPC, selv om det ikke er en fuldblodsmaskine til det formål. Er man til små HTPC'er har Shuttle lavet SD36G5M med display i fronten og andre lækkerier.

Næste side handler om BIOS'en, og så skal vi have strøm på dyret.

 

 

donaldrap
 
Overclocker
Tilføjet:
14-03-2009 23:01:35
Svar/Indlæg:
16/0
Har selv haft en monsterskriger af en Shuttle (dog en P4 640) på mit skrivebord i 4.5 år - nu gider jeg ikke mere. Jeg har vist fået høreskade, for jeg har vænnet mig til larmen. Ja, den er kompakt, smart og kan bruges til mediecenter - og ikke mere. Ganske som Polarfar skriver. Glem alt om WAF (Wife Acceptance Factor) Hun skriger når den skriger! :'-(
Og gaming sker med hørebøffer for at holde larmen ude.

Men min G5 har kørt upåklageligt i snart 5 år, det må jeg give den.
Men så er jeg også glad for, at den nu er afskrevet og jeg kan købe noget nyt :)


Encrazed
 
Overclocker
Tilføjet:
15-03-2009 09:49:52
Svar/Indlæg:
809/50
#1
så har du da været uheldig, for jeg havde en shuttle med et 7950GT og en E6600 i sig, og den sagde da ikke så meget igen - og jeg kørte ikke med lyttebøffer på det tidspunkt.
men nu udviklede P4 640 også usandsynligt meget varme, i forhold til CPU'erne idag jo..


donaldrap
 
Overclocker
Tilføjet:
15-03-2009 14:52:40
Svar/Indlæg:
16/0
Det er jeg glad for at høre, på dine vegne. Jeg ofrede i nærheden af 11000 for den i sin tid og var rigtig skuffet. Det undrer mig, at Shuttle ikke monterer en større og mere lydløs 120 mm fan til ICE, stedet for den samme 92 mm de altid har kørt med.


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-03-2009 15:10:44
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #3

Jeg er nok nødt til at udtrykke samme holdning som #2, mht. køleløsning og støjniveau. Jeg havde selv en G5'er i sin tid, og med indstillingerne sat på "auto", var det kun ved intensiv gaming, at blæserne gassede op og gjorde sig bemærkede.

Desuden skal du være opmærksom på, at der skal fragtes en anseelig mængde Watt ud igennem 92 mm blæseren, og at du ligeledes har begrænset plads at arbejde med. H7-modellen (hvor jeg selv anmeldte Intel-varianten for noget tid siden) har taget en masse af klagepunkterne mht. til løsningen fra G5'eren og ændre et par detaljer.

Det gør, at jeg anser H7 for at være en af de mest støjsvage løsninger jeg nogensinde har arbejdet med. P2'eren har jeg til gengæld et lidt mere lunkent forhold til, da den er lidt mere pernitten, men man har selv muligheden for at justere blæserne, såfremt man ikke er hysterisk mht. temperaturer 🙂


Encrazed
 
Overclocker
Tilføjet:
15-03-2009 16:16:29
Svar/Indlæg:
809/50
#4
Det var så en SD37P2 jeg havde :)og der var blæserstøjen da ikke så slem, medmindre man kørte nogle spil der krævede en del (FSX), ellers havde jeg sat blæserne til low mener jeg nok, uden OC..